Facebook Pixel
Gratis bezorgd VA. € 99,-
100% laagste prijs garantie
Hoogwaardige kwaliteit
Niet goed = geld terug

Laminaat plank of een click PVC strook vervangen in het midden van de kamer

Hebt u in het midden van de kamer een beschadigde laminaat plank die niet meer te repareren valt dan is het mogelijk om deze te vervangen zonder de hele vloer er uit te halen. Dit scheelt naast veel tijd natuurlijk ook extra kosten want wanneer de hele vloer d’r uit moet, moeten meestal ook de plinten worden vervangen. U kunt met onderstaande handleiding stap voor stap een laminaat of click PVC paneel vervangen die rondom omringt is met andere planken.

Voordat u begint dient de plank die u zal gebruiken om de defecte plank te vervangen, goed geacclimatiseerd te zijn (bij laminaat minstens 1 week, bij PVC minstens 3 dagen plaatsen in de ruimte waar u de vervanging moet uitvoeren).

U heeft een invalzaag met rail nodig, die regelbaar is op diepte. Bij click PVC kunt u evt. ook een scherp stanley mes gebruiken. Met een wipzaag is dit niet mogelijk. Met een multitool ook niet, daar u hiermee de diepte niet kan regelen.

Foto 1: laminaatvloer met een beschadigde plank

Vervolgens dient u met een stift het midden op de plank aan te duiden, als ook de diagonalen van de hoeken naar de middellijn

Foto 2: lijnen aanduiden op plank dat verwijderd moet worden


Hierna dient u te zagen op de aanduidingen, tot de ondervloer zichtbaar is. Het is belangrijk dat u zo ver mogelijk tot aan de andere plank gaat, maar dat u deze niet raakt.

Foto 3: zagen op de aanduiding

Foto 4: zagen op de aanduiding

Eens alles uitgezaagd is op de lijnen, dan kan de plank verwijderd worden. U kan de plank het best verwijderen met een houtbeitel of schroevendraaier. U start met de grootste stukken plank. De kleine stukjes (driehoekjes opzij) dient u met een draaiende beweging uit te halen. Eens de volledige plank verwijderd is, dan dient alles mooi gestofzuigd te worden. De beschadigde stukken ondervloer dienen met een waterafstotende tape terug dicht gemaakt te worden, dit om het dampscherm te beschermen.

Foto 5: grote delen plank uithalen

Foto 6: kleine delen plank uithalen

Foto 7: stofzuigen onder het defecte paneel

Foto 8: de stukken waar u in de vloer gezaagd heeft dienen met een waterafstotende tape afgedicht te worden.

Vervolgens kan u overgaan tot het plaatsen van het nieuwe paneel. Eerst dient u de plank voor te bereiden: de groef aan de korte kant moet aangepast worden (zie foto 9 en10). De tand aan de lange en korte kant dient u te behouden, deze moet in de groef van de plank die er reeds ligt. Aan de kant van de aangepaste kopse zijde (groef) dient u de langse kant (groef) 10cm af te zagen (zie foto 12 en 13).

Foto 9 en 10: Aanpassen van de groef aan de korte zijde

Foto 11: groef korte kant is afgezaagd

Foto 12 en 13: groef aan de lange kant 10 cm afzagen (aan de kant van de afgezaagde groef)

Foto 14: kijken of de plank er in past

Passen of de plank er in gaat en dan lijmen (binnen de 10 minuten), want de vloer staat onder spanning. U dient lijm aan te brengen aan de beide tanden van de planken van de open ruimte. U gebruikt het best houtlijm zoals bv. 210 Rectavit. Vervolgens plaatst u de nieuwe plank. Eens de plank geplaatst is, wordt er best nog een gewicht op geplaatst voor enkele uren.

Foto 15: lijmen van de tanden van de open ruimte met houtlijm

Foto 16: de nieuwe plank er in brengen

Foto 17: Voor enkele uren dient u een zwaar gewicht op het herstelde deel te plaatsen