Facebook Pixel
Gratis bezorgd VA. € 99,-
100% laagste prijs garantie
Hoogwaardige kwaliteit
Niet goed = geld terug

I.V.M. het Corona virus is onze showroom tijdelijk gesloten. Online bestellingen worden in Nederland & België volgens standaard levertijden afgeleverd. Voor meer info klik hier.

Laminaat in uw badkamer

Veel mensen zien een graag een mooie landelijke laminaatvloer in de badkamer. Helaas gaan hout en vocht niet samen waardoor dit normaal gesproken dus ook onmogelijk is. Laminaat heeft wel een dunne kunststof toplaag waarop het design is geprint. Deze kunststof toplaag beschermt de vloer tevens tegen minimaal vocht wat bijvoorbeeld vrijkomt bij het dweilen van de vloer. Omdat de groeven van de laminaatvloer niet zijn voorzien van de kunststof toplaag en dus direct hout is kan vocht hier gemakkelijk in gaan trekken.

Daarnaast is de kunststof toplaag niet bestand tegen een grote hoeveelheid vocht in één keer of het periodiek blootstellen aan vocht zoals in een badkamer. Hout gaat namelijk werken en uitzetten wanneer het regelmatig in contact komt met vocht. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF wat bij vocht gelijk staat aan een spons die bol gaat staan wanneer deze vol met vocht zit. Wanneer het laminaat op een betonvloer ligt en het water niet weg kan zal het laminaat op termijn tevens gaan schimmelen en verrotten. Daarnaast zal het water op den duur gaan stinken omdat het niet weg kan of verdampen.

 

Aangeraden wordt om onder de laminaatvloer altijd te werken met een dampscherm, ook wel vochtscherm genoemd. Wanneer de ondervloer namelijk van beton is, of voorzien is van vloerverwarming, kan er damp opstijgen vanuit de ondervloer en dus in de laminaatvloer gaan trekken. Zeker op de begane grond is de kans op vocht vanuit de vloer groot omdat de laminaatvloer dicht op de ondergrond zit. Op de eerste verdieping is de kans op vocht kleiner omdat hier de ondergrond (verdieping) verwarmd is.

Men kan eerst een vochtwerende folie plaatsen, vervolgens de ondervloer en dan de laminaatvloer. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een ondervloer met een geïntegreerde vochtscherm. Het voordeel hiervan is dat de montage sneller gaat, daarentegen zijn deze ondervloeren vaak wel duurder. De mate van vochtbestendigheid en dus doorlaatbaarheid van het vocht maakt normaal gesproken geen verschil. Wel is het van belang dat bij een losse folie de randen goed worden afgetapt zodat hier geen vocht tussendoor kan trekken.

 

Waarom PVC wel in een badkamer kan worden toegepast komt omdat de plank rondom (incl. de groeven) zijn voorzien van kunststof. Deze unieke producteigenschap heeft QuickStep onlangs ook deels toegepast op een aantal laminaat planken. Namelijk door de groeven te gaan beschermen zodat hier het vocht niet kan doordringen in de houten plank.

 

QuickStep heeft 3 verschillende series die bestand zijn tegen vocht, namelijk de Laguna serie, Impressive en Impressive Ultra. De Laguna serie is het langst op de markt, hier wordt nog gewerkt met rubberen strips die tussen de planken worden gemonteerd. De Laguna serie bestaat uit vijf verschillende kleuren, de planken zijn 138cm lang * 10cm breed en in totaal 8mm dik. De rubberen strips beschermen de plank tegen het indringen van vocht via de groeven. Hierdoor kan van bovenaf geen vocht in de planken trekken. 

 

De Impressive serie en de Impressive Ultra serie hebben de zelfde kleuren en afmetingen. De planken zijn namelijk 138cm lang * 19cm breed en er zijn in totaal 16 verschillende kleuren verkrijgbaar. Het verschil is dat de Impressive serie in totaal 8mm dik is met een gebruikersklasse van 32 en de Impressive Ultra serie 12mm dik is en een gebruikersklasse van 33 heeft. Omdat de Impressive Ultra 4mm dikker is zal deze een langere levensduur hebben en nog stabieler liggen. Wel kunnen beide worden toegepast in projectmatig gebruik, afhankelijk van het toepassingsgebied en de doelgroep.

De groeven zijn beschermd dankzij een unieke waterafstotende ‘HydroSeal’ coating. Water blijft hierdoor gewoon op de unieke coating liggen en vormen druppels die zo kunnen worden opgeveegd. Hierdoor zijn, in tegenstelling met de Laguna serie, geen rubberen strips nodig en vormt het geheel een nog mooiere landelijke uitstraling.

 

Om precies te zien welke laminaatvloeren waterbestendig zijn klikt u hiernaast in onze handige zoekfunctie op de eigenschap vochtbestendig. Vervolgens vinkt u de vloer ‘laminaat’ aan zodat alle vochtbestendige laminaatvloeren zichtbaar worden. Neemt u voor vragen/opmerkingen contact op met onze klantenservice, telefoonnummer 0529- 712071 of per mail: info@onlinevloerenspecialist.nl